Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Theatergroep De Bult


Een aanrader...?
Voormalig stadsdichter en toneelcriticus van het Brabants Dagblad Jace van de Ven schreef ooit over een voorstelling van Theatergroep De Bult: "Zij die niet van deze humor gediend zijn, kunnen maar beter wegblijven. Voor de anderen is de voorstelling een aanrader...".

En over Big Mac en de bultiaanse traditie in het zelfde blad:
"Met de voorstelling Big Mac geeft Theatergroep De Bult onder de bezielende leiding van toneelschrijver en regisseur Berry van Oudheusden haar Bultiaanse traditie een nieuwe dimensie. De oorspronkelijke uitgangspunten van De Bult - een verrassende lokatie een origineel scenario, een steeds weer verrassende publieksparticipatie en een onbevangen speelenthousiasme van acteurs en muzikanten - blijven weliswaar gehandhaafd."

'Beeldtaal'

"Maar de synthese tussen klassieke en moderne toneelschrijvers in een Bultiaanse Pink Panther-enscenering verbindt de vorig seizoen ingezette koerswijziging naar 'tekst'-toneel opnieuw met de kracht van haar oorspronkelijke 'beeld'-taal."

Eigenzinnigheid en originaliteit
Berry van Oudheusden heeft zich niet voor niets door De Bult laten verleiden tot het regisseren van Big Mac: "Eigenzinnigheid en originaliteit kan deze groep van enthousiaste amateurs niet worden ontzegd. De handelsmerken van De Bult - karakteristieke locaties en publieksparticipatie - vormden voor mij bij het schrijven een essentiële inspiratiebron".


Een prettig gebrek aan gêne
Shakespeare legde, ook al wist hij dat toen nog niet, met Macbeth de basis voor het script. In Big Mac vormen universele en archetypische thema's als macht en verraad de ingrediënten van een poëtisch en nostalgisch spektakel, met veel humor en exorbitant geweld. Voor de ware Shakespeare-kenner zal er ver weg nog wel iets van het werk van de grote meester zichtbaar zijn. Voor minder cultureel bedeelden vormen sfeer en humor de overhand. Weer anderen zullen zichzelf in de achterbuurten van Londen of New York wanen. En filmliefhebbers komen aan hun trekken door de cinefiele enscenering à la Quentin Tarantino. Big Mac is een film noir in kleur, een thriller met een glimlach, een avond vol spanning en Bultiaanse humor. Ad Evers, regisseur van het met succes gespeelde 'Zon en Vreugd speelt De Bult': "Voor De Bult is geen grap te gek, geen moraal te hoog en geen inspanning te veel. Het enige wat De Bult wellicht verweten kan worden is een prettig gebrek aan gêne....".
(Tekst: Alard Govers)


Naar website van Theatergroep De Bult