Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Frans van Amelsfort


Ontroering... of het begin van een sprookje...
Frans van Amelsfort (62; overleden op 28 juli 2015) schilderde ruim 40 jaar om het schilderen; hij moest wel, hij had geen andere keuze. Achter de façade van de noeste arbeider, een oermens, minimaal acht uur per dag, zeven dagen in de week, zonder vakantiedagen in zijn atelier schilderend, schuilde een fijngevoelig en integer mens die haast ontvoerd leek te zijn door de Engelen.
Met het ijzeren geduld van een monnik in een cel werkte hij aan zijn schilderijen. Laag over laag zette hij ze in de verf en liet hij de beeltenis groeien. Vaak zijn er al meerdere schilderijen aan voorafgegaan voor dat Zijn schilderij de schildersezel mocht verlaten. Van Amelsfort schilderde figuratief en abstract met heldere, harde en zachte kleuren door elkaar heen. Zijn schilderijen zijn levenslustig en stralen onder andere vertrouwen, seksuele verlangens en ontroering uit.

Een selectie...
Zoals je goede wijn moet leren drinken, zo moet je ook zijn schilderijen leren waarderen. Als je jezelf de kans geeft om door deze façade heen te kijken, zul je horen wat de Engelen ons willen vertellen...