Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Janwillem Baelemans

Daadkracht is een kenmerkend deel van het talent van de Tilburger Janwillem Baelemans (1956) die sinds een jaar of tien aan de rolstoel gebonden is. In 2004 was hij twee keer landelijk nieuws toen hij zowel in maart als in juni in zijn scootmobiel naar Den Haag reed om daar aan de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer handtekeningen aan te bieden tegen de 'belachelijke bezuinigingen' in de thuiszorg en de valys, het bovenregionaal vervoer.Veel hebben die acties uiteindelijk niet opgeleverd, maar ze tekenen de vasthoudendheid waarmee Janwillem zich inzet voor wat hij belangrijk acht. En het belangrijkst in zijn leven is ongetwijfeld de beeldende kunst.
Het is niet zomaar een bezigheid waarmee Janwillem begon nadat hij ziek werd, nee, hij beeldhouwt en schildert al meer dan dertig jaar. Ook dreef hij een zestal jaren Galerie Janwillem Baelemans in Lexmond. Zelf exposeren deed hij daar nooit. Hij heeft sowieso weinig geëxposeerd. Hij houdt niet zo van het gedoe rond een tentoonstelling. "Geef mij maar een opdracht, daar doe je mij een veel groter plezier mee dan met een expositie", verklaart hij.

Het werk van Janwillem Baelemans is beïnvloed door internationale grootheden als Paul Klee, Jan Schoonhoven,John Zerzan en Pierre Alechinsky en dichter bij huis door kunstenaars als Hans Innemee en Kees de Leeuw. De kleurrijke structuren in zijn schilderwerk zijn altijd ritmisch van opzet en een heel specifiek kenmerk is de erin verwerkte schriftuur.