Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Renate Engelen - PicturesRenate Engelen - Pictures

Renate Engelen is een creatieve duizendpoot. Naast schilderen is zij veel bezig geweest met andere kunstdisciplines als muziek, dans, theater, film en het schrijven van teksten en gedichten.

Sinds 2010 ligt de focus op schilderen.

'Al sinds ik een potlood vast kan houden ben ik bezig met tekenen. Dat zie ik steeds als startpunt van mijn creativiteit. Ik ben een beelddenker, dus elk idee dat ik heb komt voort uit beelden', vertelt Renate.

Van 1998 tot 2002 heeft Renate aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg gestudeerd. Ze deed daar een eerste graad docentenopleiding met als specialisatie 2D, fotografie en audiovisuele vormgeving.
Nu werkt ze als docent tekenen, CKV en art op het Cambreur College in Dongen. Daarnaast is ze bezig met een opleiding tot gestalt-art therapeut. Ze heeft haar eigen bedrijf op het gebied van verkoop/verhuur van schilderijen, het maken van schilderopdrachten en geven van cursussen en workshops.

De ideeën achter haar werk ontwikkelen zich steeds sterker:
'De menselijke psychologie is een grote inspiratie voor mijn werk. Dit is ook een reden dat ik bezig ben met de opleiding tot gestalt-art therapeut. Ik werk graag met mensen en mijn werk gaat over mensen.

Als persoon ben ik erg bezig met de natuur en milieu. Ik werk dus met zo 'natuurvriendelijk' mogelijke materialen. Ik werk bijvoorbeeld met olieverf op waterbasis. Ook teken ik op gerecycled papier. Ik verwerk materialen in mijn schilderijen die ik vind tijdens wandelingen/ fietstochten. Natuurlijke materialen zoals veren, takken en schelpen maar ook materialen die eigenlijk in de prullenbak zouden belanden zoals plastic, blik enzovoort.

Voor meer informatie: www.renate-engelen.nl

Afbeeldingen:
1) Penny for your thoughts (2012) 100 cm x 100 cm, materiaal acryl op doek met veren, schelpen,  gelmedium, bouwtekeningen, plastic en een penny (munt).
2) Autocad (2012), 100 cm x 100 cm, materiaal acryl op doek met veren, printplaten, piepschuim, gelmedium, bouwtekeningen.
3) Cat Action (2012), 30 x 40 cm, acryl, sto en bouwtekeningen op doek.
4) Opnieuw zien (2012), 60 x 60 cm, acryl, bouwtekeningen, veren en kwartje op doek.
5) Spring Growth (2012), 100 x 100 cm, acryl, gelmedium, veren op doek.