Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

De collectie van fotografenfamilie Schmidlin


De collectie van fotografenfamilie Schmidlin

 Dit fotoboek van het Regionaal Archief Tilburg werpt een licht op een deel van de uitgebreide collectie beeldmateriaal in het archief. In dit boek staat de fotografische nalatenschap centraal van de firma Schmidlin, die vele tientallen jaren fotografeerde in Tilburg en omgeving.

In februari 2008 kwam het negatievenarchief van de Tilburgse fotograaf Schmidlin in beheer van Regionaal Archief Tilburg. De eigenaar van de fotohandel had besloten de zaak te sluiten. Bij de overdracht van de collectie negatieven blijkt dat er uit de beginperiode al veel is verdwenen, maar er zijn toch nog duizenden negatieven voor de toekomst veilig gesteld. Bovendien schenkt Mathijs Weststrate, de schoonzoon van Louis Schmidlin in 2009 het familiearchief Schmidlin aan Regionaal Archief Tilburg.

De eerste Tilburgse fotograaf van de familie Schmidlin, Louis Schmidlin sr., wordt geboren in Haarlem op 30 januari 1870. Zijn ouders komen uit Zwitserland. Zijn vader, Johann Adolph Schmidlin werkt in Haarlem als graveur, onder andere voor drukkerij Johan Enschedé & Zonen, waarvoor hij enkele postzegels ontwerpt. Het gezin Schmidlin keert echter terug naar Zwitserland, waar ze in 1886 in het adresboek van Basel te vinden zijn met de vermelding “Photographen aan de Elisabethenstrasse 7”.

Zoon Louis komt in 1894 terug naar Nederland, waar hij in Maastricht filiaalhouder wordt van het Photografisch-Atelier van Jos Schoenmaekers, gevestigd aan de Stationstraat 46. Datzelfde jaar trouwt Louis in Maastricht met Johanna Roelina Dubois en met haar verhuist hij in 1908 naar Tilburg, om daar een eigen fotozaak te openen aan de Gasthuisstraat. In 1916 verhuist het bedrijf naar het Wilhelminapark. 

Schmidlin noemt zijn zaak aan de Gasthuisstraat “Atelier Suisse”. Zijn pand ligt niet aan de straatkant, maar staat achter de drogisterij van P.A. van Hassel en is alleen via een inrijpoort bereikbaar. Het maken van reclame is bittere noodzaak. Daarom worden er tegen de zijgevel van het pand van Van Hassel twee etalagekasten bevestigd, maar ook in de etalagekast van boekhandel Gianotten en zelfs in die van banketbakker J.D. Hozemans aan de Gasthuisstraat staan foto’s van Atelier Suisse.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt beleeft Schmidlin gouden tijden: honderden militairen, die in Tilburg zijn ingekwartierd, laten zich fotograferen, vaak samen met hun gastgezinnen. Zo drukt hij in juli 1914 223 foto’s af, een maand later is dat opgelopen tot 1878. Ongetwijfeld heeft deze klandizie bijgedragen aan zijn verhuizing naar het deftige Wilhelminapark.

Louis Schmidlin sr. krijgt twee zonen, waarvan de oudste, Karel Adolf, zich als fotograaf vestigt in Dongen. De jongste zoon, Louis Albert Schmidlin neemt in Tilburg de zaak van zijn vader over, vanaf 1932 als vennoot, later als zelfstandig ondernemer. Hij speelt in op de nieuwe ontwikkelingen in de fotografie: hij wordt lid van de afdeling Zuiden van de “Nederlandsche Fotografen Patroons Vereeniging”, gaat rolfilms verkopen en ontwikkelen, geeft lezingen voor amateur foto- en smalfilmclubs, en sluit na de oorlog een contract met de N.V. Agfa Photo in Arnhem voor het gebruik van Agfacolor professioneel materiaal.

Louis Albert Schmidlin overlijdt op 7 december 1977 in Oisterwijk. Tot 1973 heeft hij zijn zaak draaiende gehouden met hulp van zijn dochter Ali en schoonzoon Mathijs Weststrate, die hij in 1951 als leerjongen in dienst heeft genomen. Daarna komt de zaak, zoals we reeds gezien hebben, in vreemde handen.

Het boek ‘Tilburg gefotografeerd door Schmidlin - Verborgen schatten van het archief’ geeft een breed beeld van de foto’s die de firma Schmidlin in de loop der jaren maakte. Het is een uitgave van Regionaal Archief Tilburg. Vanaf eind maart 2013 is het verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Tilburg en bij de receptie van het archief, Kazernehof 75 in Tilburg.