Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Tilburgse luchtschepen naar Madrid

Vijf gevederde luchtschepen en acht vreemde vogels trokken in mei 2016 naar het warme zuiden. Deze dertien droomwerken van de Tilburgse kunstenaar Sjon Brands vormden ruim drie maanden lang de gevleugelde tentoonstelling Artilugios Bosquianos: Sjon Brands in het prachtige Museo Lázaro Galdiano in het centrum van Madrid. De expositie liep parallel met de grote Jheronimus Bosch tentoonstelling (El Bosco. Exposición del V Centenario) in het even verderop gelegen Museo del Prado tot en met 11 september 2016.

De Tilburger is erg in zijn nopjes met deze tentoonstelling: “Er is warme belangstelling voor mijn werk in Spanje. Dat had ik nooit verwacht, maar het is natuurlijk een feest als zoiets gebeurt. Ze zijn nogal gecharmeerd van de humor en de gekte die in mijn werk zit. Ze moeten er erg om lachen.
Sjon Brands' werk komt te staan tussen beroemde Spaanse schilders als El Greco, Goya en Velázquez. In de centrale hal van het museum komen twee van zijn luchtschepen te hangen. “In Spanje zijn ze ervan overtuigd dat mijn werk past in de traditie van 'hun' El Bosco. Vandaar ook de naam, die Bosschiaanse constructies betekent.


De tentoonstelling werd op donderdag 2 juni 2016 feestelijk geopend door de Nederlandse ambassadeur in Spanje en opgeluisterd door een concert van de New Royal Flaminga Band (Martin Fondse, Jan Wirken, Eric van de Westen en Peter Kalb). De expositie duurde tot en met 11 september 2016 in het Museo Lázaro Galdiano, Serrano 122 in Madrid.
Meer info: www.flg.es of www.sjonbrands.nl.


Praktisch informatie
Naam tentoonstelling: 'Artilugios bosquianos: Sjon Brands'
Conservator: Amparo López
Organisatie: Stichting Jheronimus Bosch 500, stichting Bosch y Bosco en de Fundación Museo Lázaro Galdiano
In samenwerking met: de Nederlandse Ambassade in Madrid / la Embajada del Reino de los Paises Bajos
Data: Van 2 juni tot en met 11 september 2016
Plaats: Museo Lázaro Galdiano, Calle de Serrano 122, Madrid 
Meer informatie: www.flg.es / www.sjonbrands.nl / www.boschybosco.org